Matsvinnet är (nog) den mest onödiga klimat- och miljöpåverkan vi människor står för. Lägger vi ihop all den mat och dryck som hälls ut och slängs i våra sopor landar vi i Sverige på ca 45 kg per person och år. Frågan är varför det blir så, för inte tusan skulle man kunna få ett hushåll att spola ner eller slänga ca 5 000 kr i soporna varje år. Men det är precis vad vi gör.

Maten vi köper belastar både klimat och miljö, den ska produceras och transporteras innan den konsumeras. Om matsvinnet kunde elimineras så minskar Sveriges koldioxidutsläpp med 442 000 ton, det är ungefär samma effekt som om 360 000 bilar står parkerade under ett år.

Bröd toppar listan över de saker som vi slänger mest. Mjukt bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, inte i kylskåp. I kylen blir mjukt bröd snabbt smuligt och torrt. Det går förstås också bra att frysa in mjukt bröd.

Att kasta mat som vi har betalat för borde vara enkelt att lägga av med, framför allt som det mesta av det som kastas fortfarande går att äta. En bättre framtid, gott samvete och mer pengar i plånboken borde trigga oss alla till att käka det vi köper.

Om du ändå får bröd över kommer här fyra enkla tips på vad du kan göra med det:

✔ eget ströbröd

✔ pangrattato

✔ panzanella

✔ mojo rojo

Eget ströbröd

Det enklaste och svinnsmartaste brödtips som finns. Riv eller mixa dina brödkanter till smulor och förvara i lufttät burk. Är brödet inte tillräckligt torrt kan du antingen lämna det framme, eller torka det på lägsta värmen i ugnen i ca en timme innan du mixar det.

Pangrattato

Pangrattato är en italiensk brödmix som används som fattigmansparmesan. Den ger en härlig textur till pastarätter och är underbart god att strössla över grillad sparris.

Riv eller finhacka en vitlöksklyfta. Smula sönder två skivor bröd med ett par dagar på nacken. Godast blir det med surdegsbröd men en tager vad en haver. Stek smulorna i lite olivolja tills de blir krispiga och får fin färg. Sänk värmen, tillsätt vitlöken och stek ytterligare någon minut. Lägg över på ett fat, salta och låt svalna. Kan med fördel även blandas med örter eller citronzest för variation.

Panzanella

Den klassiska bröd- och tomatsalladen panzanella finns i en uppsjö av varianter. Fantastiskt god en varm sommardag, snabblagad och svinnsmart som bara den. Utgå ifrån lust och skafferi och variera med t e x oliver, grillad paprika eller vita bönor. Enklare kan det inte bli!

Riv en rejäl bit gammalt bröd i stora bitar, gärna ciabatta eller annat ljust surdegsbröd. Skär tomater i ungefär samma storlek som brödet. Strimla rödlök fint och blanda samman allt i en skål tillsammans med ett par matskedar kapris. Häll över någon matsked vinäger och tredubbla mängden olivolja. Smaka av med salt och peppar och riv över färska basilikablad. Blanda samman allt och servera på egen hand eller som tillbehör till grillat.

Mojo Rojo

Mojo rojo är en spansk sås med mycket smak av paprika. Den passar till allt som är grillat och är en riktig tapasfavorit ihop med saltbakade potatisar.

Grilla en röd paprika och skala den när den svalnat något. Eller varför inte använda färdiggrillad på burk. Blötlägg två brödskivor som sett sina bättre dagar i två matskedar rödvins- eller sherryvinäger. Låt det hela bli mjukt och mixa sedan med paprikan, två vitlöksklyftor, en tesked spiskummin och ett kryddmått cayennepeppar. Tillsätt en halv deciliter olivolja i en tunn stråle och fortsätt sedan med en neutral olja på samma sätt till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och eventuellt några stänk citron. För mer hetta öka mängden cayennepeppar. För mer rökighet tillsätt rökt paprikapulver. Servera ljummen eller kall. Klar!

Vill du läsa mer om matsvinn, kolla in Matsvinnets hemsida.

Nu vet ni hur ni ska ge det torra brödet ett nytt och godare liv! Smaklig spis!